This websites use cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more details about cookies and how to manage them, see our cookie policy.

Sector: Education
Service: Project Management

The Challenge

Cadbury Sixth Form College was created in 1983 following the restructuring of secondary education in Birmingham. The college was created by extending the 1950’s secondary school buildings to create a larger facility and introduce specialist teaching areas. With the success of the College in delivering quality education the pupil numbers expanded significantly over the decades.  
One result of this success was to leave the college with an unsatisfactory and undersized entrance which was failing to cope with numbers and did not provide a focus for visitors entering the college. The entrance to the college was sited in the junction between the 1950 buildings and the 1983 extension and by the new century was undersized and difficult to locate for first time visitors.

Solution

Hookway,  as Project Managers to the college, were requested to review options for providing an entrance which would allow the high flow rates of students passing through the space access that was both safe and easily transversable.  Hookway worked with Graham Rivers Architects to consider all options both to enhance the existing entrance and to provide a re-sited entrance. The accepted solution was to create a new extension near the main pedestrian and vehicular entrance to the college which could provide a welcoming introduction to the college and enhance the architectural setting of the college

The Result

The college have a new entrance which meets their pupil needs for entering the college quickly easily and safely whilst enhancing the visual amenity of the college buildings. 

 

Photo credit: Graham Rivers Architects 

 

Related case studies

Christ Church Primary school

Hookway helped Christ Church CofE Primary School secure Healthy Pupils Condition Improvement Funding, and install a fabulous new Multi-Purpose Games Area.

Read full case study

Pewsey Vale School

Pewsey Vale School, a large mixed secondary school in Wiltshire, relies on Hookway to help them secure CIF to refurbish and improve their school buildings

Read full case study

Cadbury College

Creating a new entrance to meet pupil needs for entering the college quickly, easily and safely whilst enhancing the visual amenity of the college buildings.

Read full case study

Testimonial

“The whole project was entirely ‘self-sufficient’ as far as the school leaders were concerned, apart from pre-agreed meetings/decisions along the way, and the building was completed to a very high spec in a safe and efficient way. We would have no hesitation in recommending Hookway to other schools.”

“Hookway have helped to transform our aging washrooms over the past few months with minimum disruption to the school. Project management and funding application have been undertaken by Hookway in a very professional and helpful manner and we look forward to working with them in the future. ”

“We were excited to hear that we had secured the necessary funds to refurbish our tired building and, with the excellent support of Hookway, we now have a school that is fit for the twenty-first century! ”