This websites use cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more details about cookies and how to manage them, see our cookie policy.

Sector: Commercial
Service: Cost Consultancy

The Challenge

The refurbishment of Clarence House for Swindon Borough Council was a particularly challenging project. Clarence House itself is a Grade II listed, two storey Victorian building within the SBC Civic Campus. The refurbishment was carried out over two stories providing office accommodation on the upper floor and Social services facilities on the ground floor. Having a listed building status meant that the planning consent came with  a list of stringent conditions including no direct fixing to the existing walls or any alterations to the external envelope including penetrations for additional ventilation, as well as fixing directly to the perimeter walls. It was also a requirement that the building remained operational during construction period so to house a number of employees.

The Solution

The contract was split into two phases so that each floor could be completed in isolation whilst one floor remained occupied by the client. Hookway's duties included monthly valuations and financial statements as well as negotiating the contract sum for the 2nd phase and agreeing the final account. As with the nature of refurbishment works, there were many unforeseen variations which required measuring and costing. The accuracy and efficiency in which the cost reports were provided enabled the client to make informed decisions in relation to contract modification which ensured the project’s completion on time and within budget.

The Result

The client’s satisfaction with Hookway's services were shown by the extension of our contract to assist in the refurbishment of another listed building on their site with a final construction cost of the three phases of circa £1.2m.

 

Related case studies

Office Development

Sensitive design helps meet stringent planning requirements for new commercial premises to house d&b audiotechnik UK headquarters in the Cotswolds

Read full case study

Page Park - planning stage

The Friends of Page Park are a charity based in Bristol who were set up in 1999 with the aim of protecting and refurbishing Page Park in Bristol.

Read full case study

DVSA

Hookway was part of the team who won the Constructing Excellence Integration and Collaborative Working Award in relation to the work done on DVSA projects.

Read full case study

Testimonial

“The whole project has been a complete success from start to finish. Hookway and the builders (HBC) were a pleasure to deal with and the project management was highly professional.”

“Our old sports hall has now been transformed into a multi-purpose performance space with a professional stage lighting and sound rig. What a transformation! Tom Bishop from Hookway listened very carefully to our requirements and then went about designing the new Norton Hill Arts Theatre. With cherry panelling and sound absorbent materials the main room has amazing acoustics, perfect for concerts and performances alike.”

“Tom's advice and guidance, were as usual exemplary and he helped trouble-shoot any practical problems that arose to get the work completed on time and in budget. ”